Vsi smo povezani

in skupaj lahko spremenimo stvari.

V globalnem gospodarstvu imajo naše vsakodnevne izbire ribiških proizvodov velik vpilv na morske vire in ljudi, celo na drugi strani sveta. Prekomerni ribolov, ki zadovoljuje naše naraščajoče potrebe, predstavlja resno grožnjo, ki jo skušajo preprečiti tako vlade kot ribiški sektor. Medtem pa se nam, potrošnikom, ni treba odreči priljubljenim ribjim jedem.
Kar lahko naredimo je, da pazimo, da podpiramo trajnostne ribiške proizvode, ki so bili ulovljeni na način, ki ohranja ribje staleže in način življenja ljudi, ki so od njih odvisni.
Kako lahko nekaj spremenimo?

Kupujmo certificirane ribiške proizvode

Poišči oznako MSC, ASC ali oznako o organskem poreklu, ki zagotavljajo, da je poreklo ribiškega proizvoda trajnostno ribištvo ali odgovorna akvakultura.

Ne jejmo mladic

Riba, ki je manjša od določene velikosti, še ni dosegla odraslosti in se ni imela časa razmnoževati. Prosite svojega prodajalca rib, da preveri, če kupujete odraslo ribo. Na ta način bomo pomagali ponovno obnoviti ribje staleže v naših morjih.

Poskusimo raznolikost

Raznolikost v uživanju ribiških proizvodov zagotavlja uravnotežen pritisk na morske vire. Biotska raznovrstnost krepi ekosisteme. Raznovrstna prehrana je zabavna in pomaga varovati morja in oceane!

Preverimo oznake

V EU imamo pravico vedeti polni naziv proizvoda, ki ga kupujemo, od kod prihaja, ali je bil vzgojen ali ulovljen, ter ali je svež ali odmrznjen. Če oznake ni, vprašajte. Če ne dobimo odgovora, ne kupujmo.