Sardine

zavite v listu trte

Elias Mamalakis

GRČIJA

icon_person 6 LJUDJE     icon_person 40 minut

Priprava

Liste blanširaj v vreli slani vodi za 3 do 4 minute. Hitro jih speri pod hladno vodo, da obdržijo zeleno barvo. Položi jih na kuhinjsko brisačo, da se posušijo.
Sardine očisti, odstrani glavo in drobovje. Začini z grobo soljo in jih položi na cedilo, da odvečna voda odteče.
Vsako ribo oviješ v en trtin list, ki ga prerežeš, če je prevelik. Zavitke položi v pekač in prelij z oljčnim oljem.
V pečici, ogreti na 180° peci 10 do 15 minut. Jed postrezi z grško solato in vinom Santorini PDO (ali z drugim belim suhim vinom).

Sestavine

1kg svežih sardin
1 čajna skodelica oljčnega olja
sol, groba
300g mehkih listov trte

Elias Mamalakis je urednik grške izdaje revije Olive, ene bolj prepoznanih evropskih gastronomskih revij in voditelj znane TV oddaje Boukia kai Sychorio (Tako okusno), ki je bila v Kanu izglasovana za TV oddajo leta 2006.
Elias je zelo aktiven pri promoviranju ribiških proizvodov iz trajnostnih virov. Je soavtor knjige o ribji favni v Grčiji in podpira snemanje dokumentarcev o prekomernem ribolovu.

Zgodba o sardini

Preberite več o sardini in drugih zgodbah izza vašega krožnika.