Klapavice

s klobaso chorizo in žafranom

Ana Grgić

HRVAŠKA

icon_person 2 LJUDJE     icon_person 45 minut

Priprava

V veliki skledi na srednjem ognju na oljčnem olju popeci klobaso, česen in paradižnikomo mezgo.
Občasno premešaj, dokler klobasa ni temeljito prepražena, dodaj narezane paradižnike, žafran, timijan, rižmarin in baziliko.
Dodaj klapavice in belo vino ter kuhaj, dokler vino ne izhlapi. Po potrebi prilij še malo ribje jušne osnove in kuhaj, dokler se klapavice ne odprejo.
Klapavice, ki ostanejo zaprte, zavrzi in dodaj še limonino lupino. Postrezi še vroče s kruhom. Tako dobro je, da boš hotel pomazati do zadnje kapljice.

Sestavine

1kg svežih klapavic (v lupini), zdrgnjenih in očiščenih
100g klobase chorizo (vrsta svinjske klobase iz Španije)
Ščepec žafrana
5 svežih narezanih paradižnikov
1 žl paradižnikove mezge
2 stroka česna
1 žl timijana
1 žl rožmarina
sveža bazilika
2/3 skodelice oljčnega olja
lupinica 1 limone
1 kozarec belega vina
Morska sol (po želji)

Že kot majhna delkica je Ana rada raziskovala nove jedi in sestavine v mamini kuhinji. Ambicije so jo vodile k odkrivanju in izpopolnjevanju njenih kuharskih veščin. Pridobila je elitni naziv “Master Chef”. Ana je delala z najboljšimi kuharskimi mojstri sveta in si leta 2012 prislužila naziv “Chef de Cuisine” v najprestižnejšem zagrebškem hotelu, The Esplanade. Tam ustvarja jedi za kraljeve družine in slavne obraze, kot so Prince Albert iz Monaca, David Becham in Shakira.

Zgodba o klapavicah

Preberite več o klapavicah in drugih zgodbah izza vašega krožnika.