Pečena trska

s suhimi paradižniki in marelicami

Vitor Sobral

PORTUGALSKA

icon_person 10 LJUDJE     icon_person 60 minut

Priprava

Trsko položimo v pekač, polijemo z oljčnim oljem in obdamo s suhimi paradižniki , marelicami, olivami, česnom, zeleno papriko, soljo in rožmarinom.
Pekač pokrij in peci, dokler riba ni pečena.
Medtem pripravi pretlačen krompir. V velikem loncu praži olje s čebulo, česnom in porom. Dodaj krompir, jušno osnovo in mleko ter kuhaj na nizkem ognju, dokler se krompir ne skuha.
Začini s soljo in poprom in vse skupaj pretlači, da dobiš gladek in rahel pire. Špinačo nareži na trakove in dodaj krompirju.
Trsko serviraj na pireju in polij z nekoliko omake od pečenja. Uživaj!

Sestavine

Za glavno ribjo jed

2.5kg trsk
50g nasekljanih suhih paradižnikov
50g nasekljanih suhih marelic
50g zelenih oliv
25g nasekljanega česna
5g zelene paprike
Extra deviško oljčno olje
Morska sol
Rožmarin

Za krompirjevo prilogo

1.5kg krompirja, narezanega na kocke
20g nasekljanega česna
200g nasekljane čebule
300g špinače
150g nasekljanega pora
200ml piščančje jušne osnove
1L mleka
Extra deviško oljčno olje
Morska sol

Pravijo, da je Vitor Sobral ponovno izumil portugalsko kulinariko. Je večkrat nagrajeni kuharski mojster, ki uporablja običajne začimbe in okuse na nove načine. Delal je v mnogih uglednih restavracijah in deluje kot kulinarični svetovalec za priznane portugalske blagovne znamke. Danes je lastnik dveh restavracij v Lisboni: Tasca da Esquina in Cervejaria da Esquina.

Zgodba o trski

Preberite več o trski in drugih zgodbah izza vašega krožnika.