File debeloustega ciplja

s hrustljavo zelenjavo in zelenim čajem

Francois Pasteau

FRANCIJA

icon_person 4 LJUDJE     icon_person 25 minut

Priprava

Najprej skuhaš zeleni čaj, mu dodaš na kocke narezan kandiran ingver in pustiš, da se ohladi.
Nareži korenje in obe pesi na tanke rezine s širokim rezilom, koromač pa nasekljaj na drobno.
V ponvi peci file s kožo na plošči. Ko postane hrustljava in je file že skoraj pečen, obrni okrog in odstavi z ognja.
V drugi ponvi na oljčnem olju na hitro popraži zelenjavo, da ostane še hrustljava. Dodaj sezamovo olje ter nasekljana česen in ingver.
Serviraj najprej zelenjavo, nanjo položi ribo, čez pa polij topel čaj z ingverjem.

Sestavine

1kg ciplja (prosite prodajalca, da vam ribo odtehta in nareže na fileje)
100g korenja
100g rumene pese
100g rdeče pese
100g komarača
1 strok česna
5g svežega ingverja
1 čžl oljčnega olja
1 čžl sezamovega olja
50g kandiranega ingverja
1 žl zelenega čaja z bergamotko

Francois Pasteau je predsednik francoske nevladne organizacije SeaWeb in nagrajeni ambasador trajnostnega ribolova. Od leta 1995 je glavni kuhar in lastnik restavracije L’epi Dupin. Restavracija se nahaja v 6. okrožju Pariza, znana pa je po dnevnem spreminjanju menija.

Zgodba o ciplju

Preberite več o ciplju in drugih zgodbah izza vašega krožnika.